Als je uitgaat van het feit dat kinderen en volwassenen een ziel hebben, als in de drie-eenheid lichaam, geest en ziel, en die ziel komt op aarde om bepaalde levenslessen te leren, dan is het volgende logisch. 

De zielsafspraken die zijn gemaakt voor de geboorte, voor de conceptie zelfs, zijn in het leven niet meer op het bewuste niveau. Ze zijn niet vergeten, de ziel en de het diepste van de persoon weten deze nog, maar er zitten wat lagen overheen. Het bewustzijn heeft deze afspraken niet paraat, maar het leven ontvouwt zich dusdanig dat sommige levenslessen steeds maar weer en weer op het pad komen. Je kan het ook drempels noemen, of herhalingen. Deze gebeurtenissen, klachten of omstandigheden herhalen zich steeds weer in het leven TOTDAT ze gezien worden. Zodra het patroon wordt gezien, begint er iets te veranderen. Immers, als je altijd hetzelfde blijft doen, zal de uitkomst hetzelfde zijn. Wanneer er iets verandert wordt, in het gedrag of in besluiten die mensen anders gaan nemen, dan verandert de uitkomst. De omstandigheden gaan veranderen, lijkt het wel. Maar het komt omdat de persoon zelf iets heeft verandert. “When you change the things you look at, the things you look at change”.
De les is geleerd, de omstandigheden of herhalende gebeurtenissen zijn niet meer nodig. En komt er ruimte voor de volgende les die de ziel heeft meegenomen naar het leven om te leren, om zich in te ontwikkelen, om er mee te kunnen groeien. 

Hoe krachtig zou het zijn als je bij deze oorzaak kan komen als je iemand wil helpen? Als je op zielsniveau contact kan maken met deze persoon en het verhaal achter de (gezondheids)klachten, de reden waarom dingen steeds maar lopen zoals ze lopen, of waar het gedrag vandaan komt. Zodat je weet wat je moet doen om, de ziel van, deze persoon verder te helpen in het omgaan met de omstandigheden en verder te helpen op zijn pad.

Intuïtief voel ik soms aan wat er gezegd moet worden of gedaan moet worden, en in mijn lijf voel ik dan of het klopt, dan krijg ik tintelingen in mijn benen en voel ik ‘ja, dit klopt’. Dit gebeurt in sessies met aanstaande ouders, over het kindje in hun buik, dit gebeurt tijdens reflexintegratie behandelingen, maar dat gebeurt ook gewoon in goede gesprekken met anderen. Ik wil dit meer gaan ontwikkelen en meer gaan toepassen. Maar ook dit stuk van mijzelf zichtbaar laten worden. Waardoor ik het steeds meer toepas en vaardiger in word. Daarom ga ik over 3 weken beginnen met de opleiding tot Luisterkind werker. 

Zodat ik het ook kan aanbieden en er anderen mee kan helpen. Voor een ieder die meer inzicht wil krijgen in wat zijn (ongeboren) kind te zeggen heeft, op zielsniveau. Ouders die hun kind verder willen helpen en de oorzaak van klachten of gedrag kunnen gebruiken in hun ondersteuning en in het zoeken naar de juiste hulp. Personen die hun geliefden niet meer op bewust niveau kunnen bereiken, door bijvoorbeeld een handicap, coma of alzheimer, en de zorg goed willen afstemmen en hulp adequaat willen inzetten. En voor iedereen die contact wil hebben met zijn geliefden die niet meer op deze wereld zijn, die overleden zijn.

Door contact te maken op zielsniveau, kom je echt tot de kern en kan je je zorg en hulp goed afstemmen. Of kan je juist dingen loslaten, omdat het blijkbaar hoort bij het pad van deze mooie ziel. Door dit op bewust niveau te begrijpen zal er berusting ontstaan, en verandering. En komen lichaam, geest en ziel weer in balans.