De overgang van het *****-sterren hotel in je buik naar deze wereld is behoorlijk.
We kunnen ons niet voorstellen hoe heftig het kan zijn, maar met een beetje inlevingsvermogen en gezond verstand kunnen we ons bedenken dat het niet mis is voor een kindje om van die warme veilige plek over te gaan naar het leven op onze aarde. Toch zijn er heel wat facetten die kunnen helpen om deze overgang zo soepel mogelijk te maken. Een soepele overgang is een soepele start van het leven van je kindje.

Tijdens de weeën, die we in de HypnoBirthing®-cursus golvingen noemen (wat beter weergeeft wat er letterlijk gebeurt met de baarmoeder op dat moment), wordt de baarmoedermond verdund en geopend. De baarmoeder is een spier die door de samentrekkingen ruimte maakt voor het kindje om geboren te worden. 

Deze samentrekkingen kan je op verschillende manieren ervaren en labelen. Sensaties, intens, krachtig, vernauwend, golvend. Een ieder heeft zijn eigen ervaring en eigen interpretatie. Tijdens de bevalling heeft de natuur een heel mooi mechanisme tot zijn beschikking; hormonen. Hormonen om de golvingen op gang te brengen (oxytocine, het liefdeshormoon), hormonen om de pijnsensatie te verlicht (endorfines, 200x krachtiger dan morfine!) maar ook stresshormonen, de catechalomines. Deze adrenaline en cortisol hormonen stoppen de pijnstillende endorfines. Ons lichaam kan maar één soort registreren, ze kunnen niet tegelijk werken. Als er dus iets is wat tijdens de bevalling adrenaline aanmaakt (al is het maar het feit dat de verloskundige laat vallen dat je misschien toch maar naar het ziekenhuis moet terwijl je persé thuis wil bevallen) dan stoppen de pijnstillende endorfines en duurt het weer zo’n 20 minuten voordat ze weer opgebouwd zijn en gaan werken. De stresshormonen horen bij het gedeelte van het autonome zenuwstelsel waar je geen invloed op kan uitoefenen, welke we het ‘sympatisch zenuwstelsel’ noemen. Deze dient ter overleving. Zo zou het woord ‘ziekenhuis’ of welke oorzaak van de adrenaline afgifte dan ook, ervoor kunnen zorgen dat je lijf in het sympatisch zenuwstelsel schiet. En wat doet het lijf in dit stukje? Zorgen dat alle vitale organen de nodige zuurstof krijgen, want het gaat immers over een overlevingsstrategie. Een baarmoeder is op dat moment geen vitaal orgaan om te kunnen overleven. Daar gaat minder zuurstof naar toe. Naar de spier zelf, die daardoor gaat verkrampen (net als de baarmoedermond) en ook naar de baby. De bevalling kan daardoor (even) stagneren, maar bovenal zullen de samentrekkingen van de baarmoeder daardoor als pijnlijk worden ervaren en gelabeld. 

Het andere gedeelte van het autonome zenuwstelsel, het PARAsympatisch zenuwstelsel, is de ‘Feel Good’ kant en het gedeelte wat zorgt voor ontspanning en opladen van het lichaam. De hormonen oxytocine en endorfines horen bij dit systeem. Wanneer je ontspannen blijft, waar de ontspanningsoefeningen en de ademhalingstechnieken van de HypnoBirthing om de hoek komen kijken, krijgt de baarmoeder de zuurstof die het nodig heeft, net als je baby en werkt het barende lichaam precies zoals de natuur het bedoeld heeft. Dan kan de moeder meewerken met het lichaam en de sensaties heel anders ervaren. Terwijl ze net zo intens zijn als dat ze in het sympatisch systeem werken. Alleen verkrampen ze niet en werkt het juist soepel. Een soepele baarmoeder(mond) zorgt voor een soepele bevalling. En daardoor een soepele start.

Een facet welke je kan beïnvloeden is het voorbereiden op de bevalling door middel van diepe ontspanningsoefeningen. Bij de HypnoBirthing is dit het stukje waar “Hypno” over gaat. In hypnose gaan is niets meer dan dat je lichaam heel diep ontspannen is maar je je wel nog bewust bent van je omgeving en een ontspanning waar je zelf de baas over bent. Door de zelf-hypnose (je geeft altijd jezelf toestemming om de ontspanning in te gaan, niemand kan je hiertoe dwingen) kan je op elk gewenst moment van de bevalling in de diepte ontspannen. Dezelfde ontspannen toestand waar moeder in het laatste stukje van de bevalling in komen, in een soort trance. Als je het zelf inzet wanneer je dat wil, houd je meer energie over en is de lengte van de bevalling en de intensiteit veel beter te behappen. Maar het belangrijkste is dat je dan in de PARAsympatische kant van het autonoom zenuwstelsel zit. Waardoor de prettige hormonen je lichaam helpen maar ook hoe je de intensiteit van de golvingen ervaart. Wat samen weer zorgt voor een meer soepele bevalling.

Een ander facet die je kan beïnvloeden, is de geboorteomgeving. Het belangrijkste is dat je kiest voor de geboorteomgeving die JIJ prettig vindt. Of dat nu thuis is, in het ziekenhuis of in een geboortehuis/hotel. Als jíj je daar veilig voelt, kan je je beter ontspannen met alle bovenstaand beschreven gevolgen van dien. Wat goed blijkt te helpen, is om de sfeer zacht en gedimd te houden. Dan blijf je tijdens de golvingen beter in de ontspanning en in de mooie baringsmodus en dan is voor je kindje de overgang van je warme zachte buik naar de buitenwereld een stuk prettiger. Het zijn tenslotte de eerste prikkels die je kindje van deze wereld oppikt en moet verwerken. 

Tenslotte is het een overweging waard om te ontspannen onder de douche met de golvingen of in bad. Of om zelfs in een geboortebad te ontspannen. Het water werkt mee voor de ontspanning, de warmte helpt en een bad maakt dat je nog fijner kan afsluiten, als in een coconnetje. Binnenkort zal ik ook bevallingsbaden verhuren, en voor cursisten zal er een speciale prijs worden gehanteerd. Als je hier meer over wil weten, mail dan naar info@hypnobirthinglansingerland.nl 
Persoonlijk heb ik een ontzettend mooie ervaring opgedaan in het geboortebad en kan het iedereen aanraden. Meer kan je over deze ervaring lezen op deze pagina.

15 min na de geboorte

15 minuten na de geboorte nagenieten

Tenslotte hebben we nog een factor waar geen voorbereiding invloed op kan uitoefenen… factor baby.
De baby heeft soms andere ‘plannen’ waardoor een ziekenhuisbevalling een snelle thuisbevalling kan worden, een thuisbevalling een keizersnede of de baby misschien zelfs onderweg in de auto of de lift zijn intrede doet.

En bevalling valt niet te plannen. Wel voor te bereiden. En van tevoren nadenken over wat jij wil ervaren tijdens het baren.  Door deze goede voorbereiding kan je tijdens de bevalling in het moment blijven. De keuzes die er gemaakt moeten worden, zijn dan niet nieuw en/of worden over je hoofd uitgevoerd, maar je houdt zelf dan nog altijd de regie. Samen met je geboortepartner.

Zo kan je achter welke keuze staan die er dan ook moet worden gemaakt en kan je je over blijven geven aan het moment zelf. In het volste vertrouwen in de natuur en je lichaam. Zodat je, wát er ook gebeurt, een mooie bevallingservaring zal overhouden. Want dat is jouw en je baby ten volste gegund!

IMG-20151228-WA0085 soft focus