Een geboortebal kan helpen tijdens de zwangerschap, met de geboorte én in de postpartum periode! Drie vliegen in één klap dus!

In dit bericht lees je welke bal je het beste kan kopen, hoe je een geboortebal kan gebruiken tijdens de zwangerschap en de bevalling en hoe je hem met een pasgeboren baby kan gebruiken. 

Welke geboortebal moet ik kopen?

Het is eigenlijk heel makkelijk, een geboortebal is hetzelfde als een fysiobal of oefenbal. Er is geen verschil! Zorg er wel voor dat de bal van een goede kwaliteit is, een anti-lek versie. Dat staat meestal op de doos of in de online webshop. 

Welke maat moet ik kopen?

Hoe langer je bent, hoe groter de geboortebal moet zijn. Koop een …
65 cm bal als je korter dan 1.74 bent
75 cm bal als je langer dan 1.75 bent

BELANGRIJK: Zorg ervoor dat wanneer je op een geboortebal zit, je heupen hoger zijn dan je knieën. Als je knieën hoger zijn dan de heupen, heeft de geboortebal meer lucht nodig of is hij te klein. Met je knieën hoger dan de heupen kan het zorgen dat de baby niet in de optimale positie gaat liggen, wat de bevalling kan tegenwerken qua tijdsduur en intensiteit. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

TIP: Zorg ervoor dat er een geschikte pomp bij de bal zit. Een kleine pomp is prettig, zodat deze makkelijk in je geboortekoffer kan, als je niet thuis wil of kan bevallen. Ze zijn ook wel met de mond op te blazen, maar dat kost veel kracht en tijd. 

Vanaf wanneer kan ik de bal gaan gebruiken?

De beste tijd om een geboortebal te gebruiken, is al vanaf het eerste trimester. Je kunt het later ook gebruiken, maar wacht niet tot na het tweede trimester. In het tweede trimester begint je baby heel snel te groeien, wat betekent dat je lichaam zich snel zal gaan aanpassen en gaat compenseren. Je zwangerschap wordt lichamelijk comfortabeler als je lichaam met behulp van de bal je groeiende baby goed kan ondersteunen. 

Hoe is de geboortebal van nut tijdens de zwangerschap?

Eén manier waarop een geboortebal nuttig is, is dat het de druk op de bekkenbodem vermindert, wat voor sommige vrouwen heel prettig kan zijn. Wat de bal doet, is dat het zachtjes terugd uwt tegen de bekkenbodem, wat opluchting kan geven. Dit kan vooral nuttig zijn in het derde trimester, richting de 40 weken.

Een van de beste voordelen van het gebruik van een geboortebal tijdens de zwangerschap is dat het optimale ligging van de baby bevordert. Ooit gemerkt hoe je niet onderuit kan zakken terwijl je op een bal zit? Een geboortebal zorgt ervoor dat je je lichaam in een goede houding houdt. Als je een beetje voorover leunt als je zit, gaat je baby vanzelf met zijn rug richting de buikwand liggen, met zijn hoofd naar beneden. Zittend op een geboortebal kan het bekken en de heupen op een ontspannen manier openen wat een optimale ligging van de baby stimuleert. En als een baby in de beste positie ligt voor de geboorte, is de geboorte meestal minder pijnlijk en niet zo lang!

Tevens kan een geboortebal helpen om rugpijn tijdens de zwangerschap te verlichten.

Hoe gebruik ik een bal tijdens de zwangerschap?

Liggende achten

Een simpele en leuke manier om een geboortebal tijdens de zwangerschap te gebruiken is om te zitten en cirkels met je heupen te maken of een liggende 8 te tekenen met de heupen. Dit is een makkelijke oefening die de heupen versterkt, spieren en gewrichten ontspant en uiteraard de optimale positie voor de baby stimuleert.

Bureaustoel

Een meer praktisch gebruik van een geboortebal tijdens de zwangerschap is ter vervanging van een kantoorstoel. Of om te kunnen afwisselen. Op een geboortebal zitten is een constante oefening, aangezien het verschillende spiergroepen aanzet om je stabiel op de bal te houden. Als het te vermoeiend is, wissel je af en ga je weer even op een gewone stoel zitten om vervolgens weer een tijdje op de bal te zitten.

TIP: Als je de hele dag lang in een kantoorsetting zit, is het gebruik van een geboortebal in plaats van een kantoorstoel 100% nodig om de optimale positie van de baby te bevorderen. Onze lichamen zijn niet gecreëerd om de hele dag te zitten en als we niet proactief zijn, heeft dat ook gevolgen voor de ligging van de baby en dientengevolge voor het gemak van de geboorte van de baby. Denk aan onze voorouders. Zij waren aan het werk op het land, in het huishouden. Altijd actief. De baby’s lagen veel vaker in een goede positie. In deze tijd zijn we passiever geworden, en dat is niet bevorderlijk voor de positie van de baby (hoofd naar beneden, rug tegen de buikwand van de moeder). Als de baby in een gunstige positie ligt, verloopt de geboorte soepeler.

Squats

Een andere manier om een geboortebal tijdens de zwangerschap te gebruiken is als stabilisatiepunt tijdens het doen van squats. Squats zijn een uitstekende manier om de benen sterk te houden tijdens de zwangerschap. En als je hurkend wil baren, is het fijn om sterke beenspieren te hebben.

“Squat 300 keer per dag, je gaat snel bevallen.” – Ina May Gaskin
Of het echt zo is, weet ik niet, maar het is het proberen waard!

Leunen

Soms wordt het gewicht van de zwangerschap een beetje te veel en kan het heel fijn zijn om naar voren te kunnen leunen / hangen zodat het gewicht van je rug af gehaald wordt. Het gebruik van een geboortebal om het bovenlichaam te ondersteunen tijdens het leunen is een uitstekend gebruik van de bal tijdens de zwangerschap. Je knielt met gespreide knieën op de grond en leunt op de bal, of leunt op je knieën en hangt met je bovenlijf over de bal, of je kan staan en op de bal leunen die op het bed of op een stoel ligt. 

20161211_175828

Massage en tegendruk

Een van de favoriete voordelen van een geboortebal is dat je makkelijk bij de heupen en rug van de barende vrouw kan, waardoor massage en tegendruk heel simpel te doen zijn voor partners en andere ondersteunende mensen. Terwijl je leunt op een bal kan iemand:

Tegendruk op je stuitje geven
Je heupen samendrukken (hip squeeze)
De onderkant van je rug masseren
Schouder- en nekmassage geven
Light Touch Massage geven (een HypnoBirthing®-techniek om direct in de ontspanning te komen)

Hoe bevordert een geboortebal de bevalling?

Als het lichaam en een baby van een vrouw er klaar voor zijn, kan het gebruik van een geboortebal de bevalling bevorderen. Omdat een geboortebal een optimale geboortepositie van de baby stimuleert, vergroot het allereerst de kans dat de bevalling zelf gaat beginnen. De baby is er klaar voor en ligt er klaar voor.

Het zitten op een geboortebal zorgt ervoor dat je rechtop zit tijdens de bevalling, je gebruikt de zwaartekracht. De voordelen van verticaal zijn groot. Zittend op de bal maak je hier gelijk gebruik van.

Behalve gewoon zitten op een geboortebal, kan je liggende achten maken met je heupen, of cirkels maken met je heupen. Of van links naar rechts wiegen. Deze oefeningen kunnen de bevalling bespoedigen!

Hoe gebruik ik een bal tijdens de bevalling?

Sommige vrouwen vinden een geboortebal tijdens de bevalling heerlijk en sommige vrouwen vinden het niets. En sommigen zullen het fijn vinden voor één van hun bevallingen en niet voor hun volgende bevalling. Hoe dan ook, het is belangrijk om een bal bij de hand te hebben, zodat de vrouw de mogelijkheid heeft om te proberen of het helpend is.

Hier zijn enkele manieren om de geboortebal tijdens de bevalling te gebruiken:

Zitten ter verlichting van de druk op de bekkenbodem
Zit op de bal en wieg of maak cirkels met de heupen
Sta en leun op een bal die op het bed ligt
Zit erop en leun op bed of partner
Zit erop en ontvang tegendruk op je onderrug, heupen en / of massage
Leun tegen de bal met het persen. Zet de bal tegen een muur, eventueel met je geboortepartner erop zittend. Je leunt met je rug tegen de bal terwijl je hurkt. Hierdoor is de opening van het bekken optimaal. Je partner kan je ondersteunen, letterlijk en figuurlijk, in deze houding.

TIP: Het is ook handig voor je geboortepartner om er op te zitten als de vrouw hem niet gebruikt. Een ontspannen geboortepartner werkt ook mee in een soepele geboorte!

 DSC_0700   DSC_0702    DSC_0703 IMG-20151228-WA0000

TIP: In het ziekenhuis kan je een onderlegger of een handdoek (of beide) op de bal leggen, zodat je niet op de (zieknhuis) bacteriën zit. Het kan ook fijn zijn om iets onder de bal te leggen, omdat het bewegen op de bal op sommige ondergronden een vervelend geluid kan veroorzaken wat je zou kunnen irriteren.

Hoe gebruik je een geboortebal na de bevalling?

Een eenvoudige, leuke en rustgevende manier om een geboortebal tijdens de postpartum-periode te gebruiken, is om je (onrustige) baby te kalmeren en wiegen. Ga gewoon op de bal zitten terwijl je baby vasthoudt en stuit (bouncen) en/of wieg zachtjes. Dit kan je natuurlijk helemaal goed doen met je baby in een draagdoek.

Dezelfde bewegingen die in zwangerschap en bevalling worden gebruikt, kunnen heel fijn zijn met je kind in je armen of in de draagdoek. Je kind is deze bewegingen gewend en zal zich er fijn door voelen.

Tenslotte kan je de bal blijven gebruiken, bijvoorbeeld tijdens de “Tummy Time” momenten met je baby! Als de baby veel de gelegenheid krijgt om op zijn buik te liggen, krijgt het de mogelijkheid om zijn lijf te gebruiken zoals de natuur heeft bedoelt. Hierdoor bevorder je dat de motorische (en later ook de cognitieve!) ontwikkeling zijn pad kan volgen. Liggend op de buik en zachtjes wiegen terwijl je je baby veilig vasthoudt, is heel goed én leuk!

De (geboorte) bal is dan ook regelmatig een onderdeel van mijn behandelingen van de Reflexintegratie