Esther Hut en baby Als een mensenbaby is geboren, is hij eigenlijk nog niet ‘af’. Na 40-42 weken zwangerschap past het mensenhoofdje nog goed door het bekken. Als het nog weken langer zou duren, zou het hoofdje te groot zijn om erdoor te passen, maar die ruimte heeft het hoofdje wel nodig om het mensenbrein in te laten groeien. Wij hebben immers meer hersenmassa dan onze oer-voor-‘ouders’; de mensapen. Gelukkig heeft de natuur het goed geregeld en laat de baby geboren worden op het perfecte moment dat het kindje en de moeder de geboortereis goed doormaken.

Als een baby echter nog 3 maanden langer in de baarmoeder zou kunnen blijven, zou het zenuwstelsel beter gerijpt zijn en zou de baby echt ‘klaar’ zijn om geboren te worden en met minder hulp van de buitenwereld kunnen overleven. Deze 3 maanden noemen we het ‘vierde trimester’. 

Dit vierde trimester is heel belangrijk voor een goede start van het leven van je kindje. Er wordt in onze maatschappij vrij snel overheen gestapt. “Zo, de bevalling is achter de rug, de baby is er. Nu kunnen we weer verder” en wordt na een paar weekjes, meestal de 6 weken kraamtijd, weer toegewerkt naar het terugkeren in het werkproces. Immers, na het vierde trimester worden moeders weer geacht volop mee te kunnen draaien op hun werkplek, wellicht in een parttime functie, maar er wordt weer van alles verlangd.

Niet altijd wordt er bij stil gestaan dat deze precaire periode aandacht vereist en best een zware wissel kan trekken op de werkende moeder die waarschijnlijk nog nachtvoedingen geeft en nog volop aan het ontzwangeren is. 
Dit kan een pittige periode zijn, die niet onderschat moet worden. Maar ondersteund.

Ondersteuning kan op fysieke manier zijn, dus hulp vragen van je partner, familie, vrienden, buren. Maar ook door te begrijpen hoe belangrijk en mooi deze fase is. De fase dat je kindje de wereld aan het ontdekken is. Indrukken opdoet en verwerkt, en jullie band de stevige basis aan het leven geeft.

Als je bijvoorbeeld weet wat er allemaal gebeurt in het hoofdje van je kindje in deze fase, begrijp je het beter en kan je er mooi op anticiperen. Zo heeft je baby nog allemaal primaire reflexen, babyreflexen. Je baby heeft van die schrikachtige, ongecoördineerde bewegingen. Deze reflexen komen vanuit de hersenstam, het oudste deel van de hersenen. Deze babyreflexen heeft de natuur hem gegeven om te kunnen overleven en zijn nodig om zich aan te passen op deze wereld en zich goed te kunnen ontwikkelen. Na het vierde trimester verdwijnen de meeste van deze primaire babyreflexen omdat de hersenen dan verder zijn gerijpt en zorgen ervoor dat de volgende houdingsreflexen en/of levenslange reflexen goed gaan ontwikkelen en functioneren.

Soms blijven de primaire reflexen nog actief na deze tijd. Dit kan komen door stress tijdens de zwangerschap (wanneer de reflexen voor het eerst gaan functioneren), stress/trauma tijdens de geboorte (wanneer de reflexen op een piekmoment functioneren) of tijdens de eerste fase van het leven van de baby (wanneer de reflexen op de achtergrond moeten gaan verdwijnen om de ontwikkeling te gaan ondersteunen). Mocht hier sprake van zijn, is het belangrijk om dit vroeg te onderkennen en je kindje te helpen om spelenderwijs gericht deze reflexen alsnog te laten integreren. Een consult kan hierbij wenselijk zijn (www.wijsenblij.nl).

Tevens is informatie en draagvlak over co-sleepen, dragen in de draagdoek en borstvoeding in dit vierde trimester zeer wenselijk. Sluit je aan bij interessante Facebook groepen waarin je steun en een klankbord kan vinden over deze belangrijke aspecten die allemaal bijdragen aan een goede, stevige start van je kindje.

Indien je dit fijn vindt, kan ik in de kraamtijd of in de periode erna langskomen voor een Kraam-sessie-aan-huis waarin ik met je mee kan denken, ervaring kan uitwisselen en informatie kan geven over dit vierde trimester. Informatie, ervaring en advies op maat. Want elk kindje en elke moeder zijn uniek! 

Esther Hut en pasgeboren baby