Voordelen badbevalling

Voor de moeder:

– Het warme water werkt weldadig en ontspant. In je hersenen komen er werkelijk ontspannende stoffen vrij door alleen maar in het water te zijn. Deze ontspannende werking werkt nog zo’n 24 uur lang door!

– De ontsluiting gaat hierdoor vlotter en de bevalling verloopt soepeler.

– De moeder kan beter in haar cocon blijven en de oxytocine en de endorfines laten stromen in haar lichaam. Deze hormonen zijn dé bevallingshormonen die zorgen dat de baarmoeder goed en effectief samentrekt. En de endorfines zijn een natuurlijke pijnstiller.

– Moeders ervaren door het water meer comfort en minder pijn tijdens de ontsluitingsfase en de persfase.

– In het water zijn de moeders gewichtloos. Hierdoor kan ze alle houdingen aannemen die prettig voelen. Ze kan ook makkelijk wisselen van houding. Omdat ze de bewegingsvrijheid heeft kan het kindje makkelijker in het bekken dalen. En de benodigde draaien maken om soepel geboren te worden.

– Er is minder behoefte aan pijnstilling als moeders in het water bevallen. Het warme water is de natuurlijke pijnstiller. 

– De druk van het water geeft tegendruk tegen het perineum en het verwarmd en verzacht het weefsel. Er is minder kans op inscheuren of inknippen als je in het bad bevalt.

 Voor de baby:

– De moeder kan meer ontspannen door het warme water. Daardoor krijgt de baby meer zuurstof via de placenta. Hij doorstaat de geboorte beter

– Er is geen pijnstilling nodig, waardoor de baby geen nadelige gevolgen heeft van de pijnstillers.

– De geboorte verloopt soepel en korter, de geboortereis is voor de baby minder intensief.

– De baby kan de spildraaien beter maken als de moeder meer bewegingsvrijheid heeft. Hij maakt de persfase beter door.

De overgang van het warme vruchtwater naar het warme badwater maakt de geboorte zelf heel prettig voor de baby. Veel baby’s huilen niet gelijk als ze in het water zijn geboren. De overgang is rustig en soepel. Ze hebben een rustige, vredige start waar ze later nog veel plezier aan beleven. De eerste aanraking met de buitenwereld is zacht en warm. Wat een welkom!